Een sollicitatiebrief of motivatiebrief is ter aanvulling van je CV. Hierin licht je toe waarom jij de geknipte persoon bent voor de job waarop je solliciteert. Zorg er altijd voor dat je motivatiebrief aansluit bij de functie.

We geven jou hieronder extra tips om jouw motivatiebrief net dat extraatje te geven waardoor een recruiter of werkgever jou graag wil ontmoeten.

Personaliseer je aanspreking

Indien je de naam van de recruiter of werkgever weet, is het altijd aangenamer als je hem/haar kan aanspreken met de naam. Het maakt de afstand minder groot en de eerste drempel valt daardoor al sneller weg. Bijvoorbeeld ‘Beste mr. Wauters,’.

Tutoyeren kan, maar dan best alleen als je de persoon in kwestie ook al eens gesproken hebt of effectief kent. Je kan dan ook de aanspreking aanpassen naar bijvoorbeeld ‘Beste Tom,’.

Lengte doet er toe

‘Size does matter’ Een sollicitatiebrief van meer dan 2 pagina’s wordt over het algemeen niet gelezen. Zorg dat je brief een A4 blad kan vullen zonder te overdrijven.  Een werkgever moet soms 100 brieven per dag lezen. Een krachtige maar bondige sollicitatiebrief wordt daarom erg geapprecieerd. Werk met alinea’s. We raden aan zo’n 4 à 5 alinea’s te schrijven. Licht in deze 4 à 5 alinea’s kort je motivatie toe. Waarom jij de geschrikte kandidaat bent voor de functie, waarom ze voor jou moeten kiezen én vergeet zeker ook niet waarom jij voor hén kiest. Begin hierbij met een inleiding, leg vervolgens uit waarom jij voldoet aan de functie, licht dan je motivatie toe, onderbouw waarom jij een meerwaarde kan zijn voor het bedrijf en sluit af met een krachtige afsluiting en voilà!

Leg uit waarom jij dé geschikte kandidaat bent

Werk steeds aanvullend op je CV. Vertel over welke ervaringen en kwaliteiten je beschikt en leg de focus op de kwaliteiten die gevraagd worden in de vacature.

Naast je kwaliteiten beschrijven is het ook belangrijk je motivatie toe te lichten. Beschrijf wat je interessant vindt aan het bedrijf en wat voor jou de trigger is om te solliciteren op de vacature.

Copy-paste

Er staan heel wat goede sollicitatiebrieven online, dat geven we toe! Toch zien wij met enige regelmaat dezelfde exemplaren in onze inbox verschijnen. Je kan hier zeker inspiratie uithalen maar klakkeloos kopiëren is echt een no-go.

Let op spelling

Niemand is perfect, ook wij niet. Een foutje kan zeker wel eens in een tekst sluipen, maar let bij een sollicitatiebrief extra op je spelling. Laat het desnoods even controleren door iemand voor je dit doorstuurt naar een toekomstige werkgever. Tip: print je brief af en lees deze rustig even na, best hardop.

Sluit sterk af

Het afsluiten van je sollicitatiebrief is cruciaal. Je kan de brief in een paar zinnen samenvatten en hierbij toespelen op een persoonlijk gesprek. Zo zorg je ervoor dat je brief blijft hangen. Zorg dat je afsluiting ook past bij je inleiding en aanspreking. Begin je brief niet met ‘beste’ om dan af te sluiten met ‘hoogachtend’. Zorg ervoor dat je beleefd blijft zonder te formeel te zijn. Je kan prima je brief beginnen met ‘beste’ en dan afsluiten met ‘met vriendelijke groeten’.