Een nieuw jaar is inmiddels al zo’n 2 weken bezig, maar is er nu eigenlijk veel veranderd voor jou ? Hoe staat het met je nieuwe voornemens en wat brengt 2021 ons?

De zin die ons voor altijd aan 2020 zal blijven herinneren is toch wel ‘blijf in uw kot!’. Jammer genoeg een zin die in 2021 nog steeds heel actueel is. We moeten allemaal massaal nog van thuis uit werken, wat voor de één een zegen is en voor de ander een hel.

Hieronder geven we graag onze tips om het thuiswerken dragelijker te maken.

  1. Zorg voor een goede werkplek.

Installeer je ergens in huis waar je je op je gemak voelt. Dit kan de woonkamer zijn, maar ook de keuken of een aparte kamer. Een ruimte die opgeruimd en netjes is brengt rust in je hoofd. Kies er daarom voor dat alle afleiding strategisch niet zichtbaar is. Een aparte ruimte die je kan afsluiten biedt ook als voordeel dat wanneer je klaar bent met werken, je de deur van die ruimte letterlijk sluiten. Zo behoud je de balans tussen privé en werk beter.

  1. Beentjes strekken.

Maak er een gewoonte van om regelmatig even je benen te strekken.  Ga tijdens je pauze even wandelen of doe bepaalde taken rechtstaand. Telefoneren kan je overigens prima paraderend door je huis doen. Denk er ook aan om voldoende te drinken. Ga daarom af en toe een glas water halen of doe korte strek- en rekoefeningen terwijl je zit.

  1. Maak van een nood een deugd.

Wanneer je van thuis uit moet werken kan je perfect al enkele huishoudelijke taken tijdens je pauze doen die je meer tijd en ruimte geven na je werk. Denk maar aan stofzuigen ( Bonus: extra beweging!) of voorbereidingen treffen aan het avondeten zoals aardappelen schillen.

  1. Privé-werkbalans.

Bewaak er zelf goed over dat je nu en dan de denkbeeldige ‘pauzeknop’ even indrukt. Wanneer je op kantoor werkt waken je collega’s hier mee over. Wanneer je thuis werkt is het vaak heel verleidelijk om toch nog event door te doen. Ontspan dus regelmatig en stem je pauzes ook af op je omgeving. Ga dan bijvoorbeeld even met je partner een ommetje maken indien jullie beide thuis werken. Tip: zoek samen de buitenlucht op.

Heb je jonge kinderen die ook thuis zitten? Dan is het soms moeilijk aangezien zij ook aandacht van je zullen vragen. Je kan er dan voor kiezen om te werken met blokken. Plan daarom vaste rustmomenten in. Maak van deze rustmomenten gebruik om deze samen met je kinderen wat quality-time te hebben.