Iedereen heeft talenten in zich. De kunst is om deze op de juiste manier te gebruiken. Je talenten maken je uniek. Het maakt wie je bent en waarvoor je bekend staat.

Een talent is iets waar je geen of weinig moeite voor moet doen. Het komt vlot en het levert je een voldaan gevoel op. Het zijn bepaalde patronen in ons denken en handelen die van nature uit sterk zijn ontwikkeld.

Met deze gedachtegang ga je op zoek naar je talenten. Soms leg je meteen de vinger op de wonde en heb je meteen door waar je talenten zitten, maar meestal is het toch even een zoektocht. Belangrijk om te weten is dat er een verschil is tussen competenties en talenten.

Talent ≠ competentie

Wanneer je spreekt over de competenties die je bezit, heb je het over vaardigheden of aangeleerde zaken waarin je goed bent. Bij competentie heb je het vermogen om iets wat van jou gevraagd wordt, goed uit te voeren. Het goed zijn in iets  hangt niet automatisch samen met plezier halen uit datgene wat je kan of doet. Bij je talent komt dit ‘goed zijn in iets’ van binnenuit en haal je hier ook voldoening en werkplezier uit.

We verduidelijken ons hierin uiteraard graag met een voorbeeld.

We stellen 2 IT’ers tegenover elkaar.

  • IT’er 1 is een natuurtalent. Moeiteloos lost hij elk computerprobleem op omdat hij hiervoor de intelligentie en het inzicht heeft om computerfouten op te sporen.
  • IT’er 2 is een ruwe diamant die geslepen werd. Hij heeft een enorme interesse in computers en haalt zijn kennis vooral uit boeken. Hij heeft de wilskracht om kei hard te werken voor wat hij wil.

Beide IT’ers kunnen je van je computerprobleem verhelpen, maar elk op hun eigen manier.

Wanneer talenten en competenties elkaar ontmoeten

Het voorbeeld hierboven leert ons dat wanneer je hard werkt voor iets, je kan opboksen tegen talent. Je kan dus meer uit je carrière halen dan je in eerste instantie misschien dacht.

Toch is het ook zeker niet slecht om in te zetten op je talenten. Het helpt je om relatief minder moeite te moeten doen om uit te blinken in bepaalde competenties.

Hieronder helpen we je graag met enkele vragen die je jezelf kan stellen om op zoek te gaan naar je talent(en).

  • Wat doe je zo daadwerkelijk graag dat je de tijd vergeet wanneer je er mee bezig bent?
  • Wat doe je het liefst van al?
  • Waarvoor krijg jij vaak complimentjes?
  • Wat doe je zo graag dat je het zelfs gratis zou willen doen?
  • Waarmee kan je uren bezig zijn?
  • Wat kan je goed zonder dat iemand het je ooit aangeleerd heeft?
  • In welke situatie help je graag een handje?
  • Waar krijg je energie van?

Wanneer je op bovenstaande vragen meermaals hetzelfde antwoord gaf, mogen we jou proficiat wensen. Jij hebt je talent gevonden!

Maak werk van je talent

Nu je jouw talent gevonden hebt is het belangrijk om deze goed in te zetten en verder te ontwikkelen waar nodig. De gepaste job kan je hierbij helpen. Vind je het moeilijk om hier zelf in de vijver van aanbod te gaan vissen, kan je altijd contact opnemen met een JobCoach die je hierin kan helpen.

Groeien in je talenten is vooruitgaan. Het werk dat je doet moet dus in zekere mate een uitdaging bevatten zodat je er energie van krijgt. Wanneer je deze uitdaging vindt in je job kom je in de befaamde FLOW.

Naast het werk dat je doet is ook de context of omgeving waarin je werkt belangrijk. Het bedrijf waarvoor je werkt, maar ook je baas en collega’s zorgen voor je werkplezier. Wanneer je als werknemer trots kan zijn op het product dat je kan afleveren ga je automatisch ook meer energie halen uit je job. Energieke en gelukkige mensen zijn gezonder! Je gaat minder negatieve prikkels ervaren waardoor je talenten je in je kracht zetten en laten stralen. Je ontwikkelt ongetwijfeld bewust of onbewust meer zelfvertrouwen en ervaart vaker geluk in je leven.