Een tijdje geleden brachten we je bij hoe je je kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek. (CHECK: https://jobexpert.be/2020/05/15/starr-methode-zo-kan-je-je-voorbereiden-op-een-sollicitatiegesprek/ )

Naast deze handige tips om je mentaal voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, delen we nu graag onze fysieke tips. Hoe kom je piekfijn voor de dag? Wat moet je aandoen? Hoe maak je meteen een oogverblindende indruk? Lees snel verder, je komt het hieronder namelijk allemaal te weten!

 

De kleren maken de M/V/X

Je hoort het wel vaker, de kleren maken de man. Een uitdrukking die je vast en zeker wel al eens gehoord hebt. Maar wat is hier nu van aan? Kort door de bocht bepaald dus eigenlijk je kledij hoeveel aanzien je krijgt. Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, zelfs zonder met die persoon te spreken, vorm je meteen een beeld van iemand. Is iemand verzorgd en netjes, gaan we die persoon al vaker aanzien als bekwaam in wat hij/zij doet. ( Wist-je-dat: tijdens een eerste ontmoeting bepaald 93% van onze non-verbale communicatie de eerst indruk die iemand over je vormt)

Dat je je tijdens een sollicitatiegesprek netjes moet kleden, moeten we je al lang niet meer uitleggen. Maar wat betekent ‘netjes’ nu eigenlijk? Wanneer je dit vraagt aan 10 verschillende mensen, ga je ongetwijfeld meerdere interpretaties van het woord krijgen. Volg hierin een beetje je intuïtie en vraag eventueel na bij kennissen of familie of je sollicitatie-outfit hun geschikt lijkt.

Ook is het belangrijk om te kijken bij welk bedrijf je gaat solliciteren en voor welke functie. Wanneer je voor een functie als tuinman gaat, wordt er niet verwacht dat je helemaal strak in het pak voor de dag komt. Het belangrijkste wat we je hier omtrent willen meegeven is dat je kledij aandoet die comfortabel voelt voor jou. Dit wil niet zeggen een joggingpak ( tenzij je gaat solliciteren als fitnesscoach) , maar kledij waar jij je goed in voelt. Dit geldt voor elk soort sollicitatiegesprek of je nu gaat voor een functie als boekhouder of als productiemedewerker.

Hieronder enkele voorbeelden;

Sollicitatie-outfit dames

 • Bovenstuk: Met een nette blouse en een vlot colbertje zit je altijd goed. Zorg er wel voor je decolleté je gesprekspartner niet kan afleiden. Let ook op met drukke prints ( bv. panterprint)
 • Onderstuk: Een pantalon of een zwarte jeans broek zijn veilige opties. Wanneer je kiest voor een rok, zorg dan dat deze lengte lang genoeg is ( maximaal 4 vingers boven de knie). Een ladder in je panty is not done dus zorg altijd dat je een reserve in je tas hebt zitten.
 • Schoenen; Het belangrijkste is dat ze proper zijn. Of je nu pumps of sneakers uit de kast haalt.  Je kan als vrouw eventueel zelfs in een ‘nette’ sneaker gaan solliciteren, maar zorg dan ten alle tijden dat ze niet vies zijn. Met een basic wit model zit je altijd wel goed.
 • Indien je kiest voor een jurkje, zorg er dan voor dat dit geen strandjurkje is. Een jurk met een mouw is altijd meer gepast tijdens een sollicitatiegesprek.
 • Wanneer je documenten moet meenemen, zorg er dan voor dat je beschikt over een tas of map hebt die aansluit bij de functie waarvoor je gaat solliciteren.

 

Sollicitatie-outfit mannen

 • Bovenstuk: Een hemd met lange mouwen, polo of eventueel een net t-shirt zonder opdruk met colbert. Met deze bovenstukken ga je als man zelden de mist in.
 • Onderstuk: Voor een kantoorfunctie is een pantalon of chino broek een veilige keuze. Je hebt deze vaak in zeer diverse kleuren. Zwart, grijs, donkerblauw of camel zijn de meest toegankelijke kleuren ( hierover zo dadelijk meer). Wanneer je graag wat meer casual voor de dag wil komen is een deftige jeans een optie.
 • Schoenen: Net zoals bij dames zijn propere schoenen een must, of je nu gaat voor een klassieke herenschoen of voor een vlotte (witte) sneaker.

 

 

 

 

Grijs gebied

Naast welke kledij je draagt zijn ook kleurkeuzes van belang. Hieronder enkele opvatting die te maken hebben met kleur. Met deze kleuren maak je de beste indruk tijdens een sollicitatiegesprek.

 • (donker) Blauw: met deze kleur straal je loyaliteit, oprechtheid en vriendelijkheid uit. Daarnaast is blauw een rustige kleur die bijna iedereen staat ( ongeacht welke huidskleur). Blauw is altijd een veilige optie, ongeacht voor welke functie je gaat solliciteren.
 • Grijs: Deze kleur komt neutraal en zakelijk over. Soms zelfs een tikkeltje saai. Daarentegen geeft het wel een gevoel van luxe, autoriteit en geborgenheid. ( Tip: kies voor donkergrijs wanneer je zwart te hard vindt staan)
 • Zwart: Wanneer je zwart draagt tijdens je sollicitatiegesprek, zit je vaak safe. Zwart heeft een verfijnde en exclusieve uitstraling.
 • Wit: Wit straalt oprechtheid, betrouwbaarheid en een zekere luxe uit. (Tip: combineer een witte blouse of hemd met een donkerblauw pak/colbert. Het contrast speelt zichzelf dan uit)

Solliciteer je voor een job waar het allemaal wat creatiever mag? Doe dan vooral lekker waar je zelf zin in hebt en lap alle regeltjes aan je laars 😉

 

Zet jezelf in de verf

Naast de juiste kledij is het als vrouw ook belangrijk om goed erover na te denken wat voor make-up je gaat dragen. Je wil natuurlijk je beste indruk nalaten bij je toekomstige nieuwe werkgever.

Eerst en vooral: wanneer je nooit make-up draagt, doe dit dan ook niet tijdens je sollicitatiegesprek. Authenticiteit voorop! Doe je voor dit gesprek dan ook niet anders voor dan je bent door je gelaat te bedekken onder een dikke laag foundation, wanneer je dit in sé nooit voor het dagelijkse leven doet.

Wil je toch make-up dragen kunnen onderstaande vuistregels van pas komen.

 • Less is more: Kies ofwel voor een lipkleur, ofwel voor een (donkerdere) ooglook. Wanneer je én een lipkleur opdoet én je ogen donkerder aanzet is het geheel vaak te druk. Niet de indruk die je wil nalaten op een sollicitatiegesprek. (Tip: lipgloss of lippenbalsem zijn veiligere opties)
 • Neutrals: Kies voor neutrale kleuren in je oogmake-up. Bruin, grijs, eventueel zwart… laat zeker en vast glitters maar achterwege.
 • Fresh skin: laat je huid ademen. Dit komt vaak ook een stuk vriendelijker over. Wanneer je toch onzuiverheden hebt, bedek deze dan met concealer of breng lichtjes een BB-cream aan.
 • Eyebrows on fleek: Epileer je wenkbrauwen voor een sollicitatiegesprek. Het maakt een verzorgde en nette indruk. Wanneer je ze graag nog wat bijtekent, zorg dan dat je ze niet te streng maakt en enkel bijtekent bij de plekjes waar jij het nodig vindt. (Tip: epileer je wenkbrauwen de avond voor het gesprek. Rode bultjes kan je wel missen op d-day)
 • A touch of color: Blush geeft je gelaat een gezond kleurtje. Ideaal dus! Let wel op dat je hierin niet overdrijft. Een beetje op de appeltjes van je wangen en je bent good-to-go. (Tip: highlighter en heftige contour mag je bij een sollicitatiegesprek ook achterwege laten)

Zo, met deze tips en tricks ben jij helemaal klaar om een perfecte eerste indruk na te laten bij je toekomstige nieuwe werkgever. Veel succes winnaar! De job is zo goed als van jou. 😉