Het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek bij je toekomstige nieuwe werkgever kan heel wat stress met zich meebrengen. Een goede voorbereiding maakt dan ook dat je net iets steviger in je schoenen staat. In dit artikel helpen we jou hierbij!

Om je nieuwe werkgever ervan te overtuigen dat jij de ideale kandidaat bent voor de job moet je alles uit de kast halen. Belangrijk is om je kwaliteiten en persoonlijkheid extra in de verf te zetten, maar vergeet zeker ook niet praktijkvoorbeelden aan te halen. Leg uit hoe jij in je professionele loopbaan ‘moeilijkheden’ niet uit de weg bent gegaan en vooral hoe jij dit aangepakt hebt.

Voorbereiding is key

Om hier meer diepgang in te creëren kan je gebruik maken van de STARR- methode. STARR staat voor Situatie, Taak Actie, Resultaat en Reflecteren. Zorg dat je a.d.h.v. concrete voorbeelden kan aantonen hoe je gehandeld hebt in een bepaalde situatie. Denk hier thuis al eens rustig over na.

Situatie:

  • Maak kort een schets van de situatie. Waar speelt het voorval zich af? Wie was erbij? Wat is er precies gebeurd? …

Taak:

  • Wat was jouw taak of welke rol nam jij op binnen dit gebeuren?…

Actie:

  • Wat was je plan van aanpak? Wat heb je ondernomen? Welke acties heb je uitgevoerd?…

Resultaat:

  • Wat was het resultaat van jouw actie? Welk resultaat leverde jouw actie precies op. …

Reflecteren:

  • Heeft het resultaat van je acties het gewenste resultaat behaald? Wat heb je geleerd en wat vond je zelf positief aan je aanpak? Je kan hier heel breed in gaan.

Zorg hierbij ook altijd dat je relevante voorbeelden aankaart. Ook al is de job waarvoor je gaat solliciteren niet of maar weinig gerelateerd met je vorige job(s), zoek dan voorbeelden die toch jouw kwaliteiten naar boven brengen, die relevant zijn voor de nieuwe job.

Standaard sollicitatievragen

Als laatste geven we als tip mee om ook al even op voorhand na te denken over de standaard sollicitatievragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan, wat zijn je positieve en negatieve eigenschappen? Waarom solliciteer je voor deze job? Waar zie je jezelf over 5 jaar? ,… en afgeleiden hiervan. Maak duidelijk aan de werkgever dat je ook op deze vragen kan anticiperen en dat je hier op voorhand over hebt nagedacht.

 

Hopelijk kan je met deze tips aan de slag!  Heb je verder nog vragen voor ons? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Neem zeker ook even een kijkje op onze website en ga naar ‘jobs’. Hier vind je een uitgebreid aanbod aan jobs die wij voor jou ter beschikking stellen.